5 tegn på at du skal have tjekket dit syn

5 tegn på at du skal have tjekket dit syn

Det er meget almindeligt at opleve synsproblemer med alderen. Faktisk oplever mere end 70 % af danskere synsproblemer i løbet af livet. Det sker dog ofte gradvist uden at man opdager det, før synet er mærkbart forringet. Det er lige netop af denne grund det er vigtigt at tage forbi optikeren regelmæssigt for at få tjekket synet. Du kan så finde ud af, om du har brug for briller eller kontaktlinser (som kan afhjælpe langt de fleste synsproblemer) eller om du har brug for at blive henvist til en øjenlæge.

Men hvilke tegn skal man så lige være opmærksom på? Vi har her taget et kig på de vigtigste tegn på, at du skal forbi en optiker, f.eks. denne optiker i Fredericia.

Du får ofte hovedpine

Hovedpine er en af de mest almindelige tegn på dårligt syn. De fleste problemer kan nemlig føre til hovedpine, især langsynethed. Hvis hovedpinen opstår på grund af synsproblemer, kommer den ofte snigende, når du har læst eller siddet længe ved computeren. Det er nemlig trættende for langsynede at holde et skarpt fokus i længere tid. Briller eller kontaktlinser kan dog afhjælpe disse gener.

Du kniber ofte øjnene sammen for at kunne se

Det er åbenlyse tegn på nærsynethed, hvis du f.eks. synes, at objekter langt væk er utydelige og hvis du ofte kniber øjnene sammen for at se godt fra lang afstand. Det er noget, du kan lægge mærke til, når du f.eks. kører bil og kigger på vejskilte eller når du ser tv. Briller og kontaktlinser kan hjælpe dig til bedre at kunne fokusere på ting længere væk.

Du bliver ofte svimmel

Hvis du ofte føler dig svimmel, kan det være, at du ubevidst overanstrenger dine øjne. Det skyldes ofte en synsfejl kaldet astigmatisme, også kendt som en almindelig bygningsfejl. Bygningsfejl gør, at dit syn bliver sløret, og det er derfor meget anstrengende for øjnene. Bygningsfejl er dog ofte ikke enkeltstående. De er næsten altid kombineret med enten langsynethed eller nærsynethed – men briller og kontaktlinser kan afhjælpe alle typer af bygningsfejl.

Du har svært ved at køre i mørket

Hvis du generelt føler dig utryg ved at køre bil i mørket, kan det skyldes et nedsat syn. Mange har f.eks. svært ved at køre i mørket på grund af modkørendes lys og gadelamper, som virker blændende og distraherende. Det kan f.eks. være, at man bliver mere nærsynet i mørke – og så er nattesynet også noget, der forringes med alderen. Det er dog muligt at afhjælpe gener ved nattekørsel med kørebriller, der er overfladebehandlet til at optimere synet i mørke omgivelser.

Du føler dig mere træt i hverdagen

Der kan være mange grunde til at du føler dig træt på trods af en god nats søvn. En af grundene er, at du har et nedsat syn og dermed overanstrenger dine øjne dagen lang, fordi de hele tiden prøver at fokusere på alt, du kigger på. Overanstrengte øjne er dog ikke kun en fysisk belastning, men også en psykisk. Det kan gøre dig irriteret, ked af det og forvirret – men briller eller kontaktlinser kan give dine øjne den nødvendige hjælp til at se ordentligt, så de ikke skal arbejde på højtryk hele dagen lang.