Guide: 7 spørgsmål og svar om stilladser

Guide: 7 spørgsmål og svar om stilladser

Et stillads er et af de mest anvendte redskaber på byggepladser rundt om i verden. At sætte et stillads op kræver imidlertid en del forberedelse og viden om reglerne for brug af stilladser.

1. Hvad er et stillads?

Et stillads er en arbejdsplatform, der kan fås i forskellige typer og højder. Et stillads er typisk opbygget af et rækværk og en platform, men kan også være lavet som et jernrørsystem.

Tip: Kontakt Aalborg Stilladser for et uforpligtende tilbud på stilladsmontering.

2. Hvor højt skal et stillads være uden rækværk?

Stilladser på over 2 meter skal altid have et rækværk.

3. Hvad koster det at få et stillads sat op?

Prisen afhænger af flere faktorer som f.eks. stilladstypen, højden og størrelsen på stilladset. Den bedste indikation får du ved at kontakte en leverandør af stilladser og fortælle dem om dit projekt.

4. Hvor lang tid tager det at sætte et stillads op?

Det kan tage alt fra et par timer til flere dage at sætte et stillads op. Det afhænger bl.a. af stilladstypen og hvor mange personer, der er involveret i monteringen. Er der professionelle fagpersoner inde over, vil du ofte blive overrasket over, hvor hurtigt de kan opsætte selv store stilladser i mange meters højde.

5. Skal man have en godkendelse for at bruge et stillads?

Det afhænger af, om man er privatperson eller virksomhed. Privatpersoner kan som udgangspunkt købe og anvende små standardstilladser, mens virksomheder skal have en særlig godkendelse for at opsætte og de større og mere professionelt anvendte stilladstyper.

6. Kan man benytte sig af et stillads som privatperson?

Du må ifølge Arbejdstilsynet selv opsætte stilladser på op til 3 meters højde. 

7. Er der forskel på standardstilladser og specialstilladser?

Der er forskel på standardstilladser og specialstilladser. Standardstilladserne kan som udgangspunkt anvendes af alle, mens specialstilladser er lavet til større projekter, hvor de monteres og betjenes af professionelle fagfolk.