Friske farver i hjemmet er næsten som lysterapi

Friske farver i hjemmet er næsten som lysterapi

Farven hvid og dens effekt

Den hvide farve er helt central i de fleste boliger. I et hjem har man brug for lys, og det gælder særligt os der bor i Norden, hvor der er mange mørke dage, med få timers lys, og et gråt skydække der gør, at man tvivler på om solen overhovedet har gjort et forsøg. Derfor gør vi meget ud af vores lamper, og selvom de er gået lidt af mode, er der stadig mange der prioriterer stearinlys og en buldrende kamin. Lyset er simpelthen nødvendigt for at få os gennem vinteren. Der er endda ganske mange der bruger UV-lamper som lysterapi, for at komme igennem mørket uden at falde ned i en vinterdepression. Der er imidlertid en handling, som meget få mennesker, når det gælder at optimere lyset i deres bolig, og det er at male et frisk lag maling på væggene.

Hvid maling er vejen frem

Det er ikke tilfældigt at de fleste hjem har hvid maling, da det er den farve der giver allermest lysgengivelse. Alle de andre farver reflekterer mindre af lyset, hvilket i praksis betyder, at den energi du fører ind i dine lamper, bliver delvist suget ind i væggene. Det er både et energitab, og så gør det at der simpelthen er en grænse for meget lys man kan opnå. Det er heldigvis lang tid siden at brunt var moderne, og vi er blevet klogere siden. Vi er dog ikke blevet bedre til at få opdateret vores hvide farve, og det er nødvendigt hvis man vil kæmpe mod mørket. Hvide vægge forbliver nemlig ikke hvide og urørte, de er ikke upåvirkede af tidens tand. Selvom man ikke ryger eller har gaskomfur, hvilket er nogle af største syndere hvad det angår, så vil ens hvide vægge falme og gulne med tiden. Det er sikkert og vist, og vi kan ikke gøre noget ved det i vores løbende vedligeholdelse. Vi vasker gladeligt vores gulv, men hvis vi udsætter vores vægge for det samme, så løber malingen lige pludselig. Vi kan højst støve lidt af, og så ellers acceptere væggenes skæbne. Eller vi kan male dem, hvilket er denne artikels klare anbefaling.

Find en professionel

Jeg håber du er med så langt, men vent lige med at smutte til byggemarkedet for at købe maling, pensler og ruller. Den bedste fremgangsmåde er at finde en rigtig, uddannet maler. Den let oversete håndværker, der med en uddannelse og sin erfaring i baghånden, kan gå ind til din maleropgave med fart, viden og en sikker hånd. Det er den eneste måde at garantere et flot resultat på. Hvis du ikke er den store detaljeorienterede type, og derfor tvivler på om det er pengene værd, så er det endnu mere en grund til at finde en maler, for så er det sikkert at du kommer til at sjuske dig igennem malerarbejdet. Det er en synd og skam, og hvis ikke andet vil det trække din ejendoms værdi ned, når den engang skal sælges. Det er altså bare om at finde en lokal, professionel maler, og så kan vinterdepressionen godt glemme det!