Hvornår er det nødvendigt med et nyt tag?

Hvornår er det nødvendigt med et nyt tag?

Det er en stor beslutning rent økonomisk at skifte taget ud med et nyt – men i mange tilfælde kan det være ren nødvendighed. Et tag er nemlig husets klimaskærm og beskytter altså taget mod en lang række ydre påvirkninger, bl.a. vind og vejr. Det er lige præcis derfor det er essentielt at huset har et tag i god stand, så det kan passe på resten af huset. Men hvornår er det egentlig nødvendigt med et nyt tag? Vi har taget et kig på de faktorer, der kan betyde at en udskiftning er den bedste (og måske eneste) løsning.

Tagpap

Hvis du har et tag af tagpap, skal du kigge efter revner. De opstår primært ved forskydninger i undertaget. Der kan dog også opstå huller eller misfarvninger i tagpappet, ofte på grund af regn eller is, der har ligget længe. Derudover skal du også være opmærksom på såkaldte dampbuler. Det er nemlig et åbenlyst tegn på fugt mellem to tætte lag tagpap. Hvis taget på trods af eventuelle revner, huller eller misfarvninger er tæt, så kan skaderne udbedres ved reparation. Hvis taget dog ikke er tæt, er et nyt tag en nødvendighed.

Tegl- eller betonsten

Hvis du har et teglstens- eller betonstenstag, skal du kigge efter knækkede sten, huller, nedblæste sten/tegl eller frostsprængninger. I mange tilfælde kan du være heldig og disse skader kan udbedres med nye sten. Hvis taget dog er meget gammelt og/eller utæt, kan et nyt tag være den bedste løsning.

Eternittag

Hvis du har et eternittag, skal du kigge efter misfarvninger og hurtige mosbegroninger, kort efter de er blevet fjernet. Det kan nemlig tyde på utætheder i taget. Eternit kan også smuldre, og hvis det er tilfældet, så skal taget skiftes. Taget skal dog også skiftes, hvis der er knækkede plader eller utætheder ved skorsten osv. Det er nemlig ikke noget, der umiddelbart kan repareres.

Undertag

Det er ikke kun taget, der kan være skadet. Det kan undertaget også. Et slidt undertag kan nemlig give råd og i værste tilfælde skimmelsvamp. Du bør derfor også holde øje med det – og hvis du ikke kan det, kan det være en god idé at få en fagmand til at tjekke det igennem. Selv det bedste og mest tætte tag kan nemlig ikke passe på dit hus, hvis dit undertag ikke er i god stand.

Mos og alger

Ifølge Miljøstyrelsen og Bolius er mos og alger i de fleste tilfælde ikke skadelige og giver, mod hvad man måske skulle tro, ikke en større risiko for fugtskader. De anbefaler derfor ikke en tagrensning. Det kan nemlig ødelægge taget og forkorte levetiden på taget, og det kan betyde, at du hurtigere skal have skiftet taget ud. Det kan derfor være bedre at lade mos og alger sidde, men forhør dig gerne hos en fagmand hvis du synes at væksten er et stort problem for dig.

Det handler altså om at du skal holde godt øje med dit tag, så du kan fange eventuelle problemer i opløbet og måske ”nøjes” med reparationer. I mange tilfælde er et nyt tag dog eneste mulighed, men det kan du altid få hjælp af en fagmand til at vurdere. Hvis du skal have et nyt tag, kan vi anbefale, at du bruger tagberegneren hos Jysk Tagkompagni. Her får du en mere konkret pris på nyt tag, så du kan finde ud af, hvad det vil koste dig at få skiftet taget ud.